Продължаваме промяната - Демократична България официално канят парламентарната група на ГЕРБ-СДС

...
Продължаваме промяната - Демократична България официално канят парламентарната група на ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Ген. Атанасов с абсурдна декларация: Каним ГЕРБ да реализират правителство с мандата на ПП-ДБ

" Продължаваме промяната - Демократична България " публично канят парламентарната група на ГЕРБ-СДС да осъществят втория мандат като съставят на държавно управление с " взаимноприемлив " претендент за министър председател и сегашния състав на Министерския съвет.

 

В декларация, прочетена от парламентарната естрада от съпредседателя на формацията Атанас Атанасов обясни, че по решение на ПП-ДБ и органите на партиите в обединението удостоверяват готовността си да осъществят вторият мандат с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

 

" По Конституция следва да бъде връчен втори изследователски мандат за сформиране на държавно управление. По решение на Парламентарната група на Коалиция “Продължаваме смяната - Демократична България ” и органите на партиите в обединението, ние удостоверяваме готовността си да осъществяваме този мандат като народен, надлежно общ, с Парламентарната група “ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ”.

 

Готови сме да го създадем при съблюдаване на уговорките, които поехме взаимно преди 9 месеца в следните рамки:

 

- Подписване от ръководителите на двете парламентарни групи на Споразумението, съдържащо съответни гаранции за промени в правосъдната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение;

 

- Министър-председател: взаимноприемлива кандидатура, излъчена от Парламентарната група “ГЕРБ-СДС ”;

 

- Състав: актуалният състав на Министерски съвет (МС), доколкото в границите на договарянията за осъществяване на първия мандат се откри, че страните не могат да реализират единодушие за промени в състава, по този начин както се изисква според първичните ни взаимни задължения за образуване на ротационно ръководство и в проектоспоразумението;

 

- Структура: опазване на досегашната конструкция на Министерски съвет.

 

За да поясним – това не е покана за спомагателни договаряния отвън посочената рамка. Това предложение е израз на подготвеност да осъществим уговорките, които поехме обществено преди 9 месеца.

 

Имаме парламентарен, политически и цивилен дълг да предложим реалистична формула за попречване на нова парламентарна рецесия и го вършим. Дългът към България ни кара да сме виновни и да използваме и последния късмет, който ни дава Конституцията и да създадем финален опит да не хвърляме страната в рецесия и поредност от избори.

При отвод ние ще считаме, че сме изпълнили отговорностите си и ще върнем мандата несбъднат на президента.

 

Очакваме формален отговор с Вашето решение до датата на поканата за връчване на втори изследователски мандат от страна на президента "

 

Поканата беше посрещната с подигравателни крясъци " още ", с иронични усмивки от депутати от ГЕРБ и бурни подигравателни овации от групите на " Възраждане " и " ИТН ". 

 

След изявлението на ген. Атанасов  голяма част от депутатите изпаднаха в плевел смях и приветстваха, скандарайки " още, още ".  

 

 

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия изиска думата. 

 

„ Рядко си разрешавам да си върша имитация на вас., само че това на което станахме очевидци през днешния ден...това угодничество, оскърбление на гласоподавателите, в никакъв случай не съм очаквал да го видя в залата. 

 

" Единственото, което не направихте, е да застанете тук на колене и да се молите. Единственото, което не направихте, е да предложите Бойко Борисов за министър председател ", реагира Георги Свиленски и предвижда, че в случай че го създадат, тогава ПГ на ГЕРБ-СДС ще одобри офертата. Той заключи, че това е огромно оскърбление. " Наистина ви съчувствам, в действителност ви скърбя ", призна социалистът от трибуната на Народно събрание.

 

Свиленски попита още Кирил Петков по отношение на недоволството му от работата на службите по какъв начин тогава им се е доверил, с цел да изгони по тяхно предложение 70 чиновници на съветското посолство. И идващия мандат – тежко на тази страна. Наистина ви скърбя. Дано час по-скоро тази спор свърши “, отсече Свиленски.

 

„ Молите се на Борисов да ви попаде хапка от властта. Това беше обществено политическо харакири. Изводите оставям на вас. Предстоят избори “, съобщи след него водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 

 

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков излезе и разгласи, че прочетеното от ген. Атанасов не е молба. 

 

Това не е молба, а възприятие за дълг, сподели Петков. И упрекна ГЕРБ, че не съблюдават поетия си ангажимент преди 9 месеца, който е бил за взаимно ръководство за 18 месеца с ротация единствено на министър председателите.

 

" Има нещо поставено на масата - има едно съглашение, в което се изисква промяна на правосъдната система не на хартия, а действително. В това съглашение няма разделяне, има транспарантен развой, не да са майки, не да са татковци на депутати, а да са чисти хора, които пазят публичния интерес ", засяга той промените в регулаторите. И се трансферира на службите, които, по думите му, се занимавали единствено с интриги.

 

" 30 години тези служби работят за нещо друго, с изключение на за сигурността на българските жители ", добави съпредседателят на Политическа партия, като уточни, че всеки заловен разузнавач е бил по сигнал на непозната работа. 

 

" Вие сте 30 години в тази игра. И знаете ли от кое място стартира всичко? От възприятието за отговорност, за спазена дума. Преди 9 месеца дадохме дума не за 9-месечно ръководство, а за 18-месечно с единствена ротация на министър председатели. Когато сте го създали, би трябвало да си спазвате думата ", съобщи с прочувствен звук и на всеослушание от трибуната Кирил Петков. 

 

Станислав Балабанов от Има Такъв Народ го прикани да се успокои и попита да не е употребявал нещо нощес. Думата " харакири " имала към този момент нов смисъл, установи депутатът от Има Такъв Народ и разгласи: " Харакиро ".

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР